Whose point? The most confused tennis rules
TenisRaketi Editör Ekibi · Updated October 2026
Short answer
A ball that touches the line is in. You lose the point if you catch a ball going out, if the serve hits you before it bounces or if you volley the serve. Your racket may cross the net but not touch it. A ball that goes around the net post is good.
In this guide
- Is a ball that touches the line in?
- Whose point if you catch a ball going out?
- Whose point if the serve hits you before it bounces?
- Can you volley the serve?
- What if your racket crosses or touches the net?
- Is a ball that goes around the net post good?
- Is a ball that clips the net and lands in good?
- What happens if you hit the ball twice?
- Can you reach over the net for a ball that bounces back?
- Is the point replayed if a ball or a bird gets in the way?
- What if you throw your racket at the ball?
The situations that cause the most arguments on court, and what the ITF rules say. Each section opens with the decision; the explanation and what to do on court follow. The basics of winning and losing points are in the tennis rules guide.
Is a ball that touches the line in?
It is in. A line is part of the court it bounds: a ball that just touches the line counts as touching that court. Half or most of the ball does not need to be on the line.
All measurements are taken to the outside of the lines, so the whole line belongs to the court. Which lines count in which match is in the court guide.
On court: On clay, look at the ball mark before you call it. The ITF ball mark inspection applies to clay courts only; on hard courts and grass the mark is not read.
ITF Rule 12; Appendix VII, ball mark inspection.
Watching on TV: Since 2025, line calls at ATP events are made by a live electronic system instead of line judges; WTA 1000, 500 and 250 events must use it too. At events without the system, on clay the chair umpire comes down and checks the mark. (October 2026)
Whose point if you catch a ball going out?
Your opponent's. If the ball in play touches you or anything you wear or carry, other than your racket, you lose the point. It does not matter that the ball was going out, or that you were standing outside the court.
The ITF gives this exact case: a player standing outside the court who hits or catches the ball before it bounces, claiming it was going out, loses the point. If they hit it back as a good return, play goes on.
On court: If the ball is going out, leave it and let it bounce.
ITF Rule 24 (i), Case 8.
Whose point if the serve hits you before it bounces?
The server's. If the serve hits the receiver, or in doubles the receiver's partner, before it bounces, the server wins the point. It does not matter that the serve was going out; the point is decided when the ball hits you.
The one exception is a let: if the serve touches the net first and then hits you, it is a let and the serve is replayed. The let rules are in the serve guide.
On court: Get out of the way of a serve coming at your body and let it bounce.
ITF Rule 24 (i), Case 7; Rule 22 (a).
Can you volley the serve?
No, you lose the point. The serve must land in the service box before the receiver returns it. A receiver who hits the serve before it bounces loses the point, however slow or short the serve is.
Whether a serve is good depends on where it lands. Hit it in the air and nobody can know, so the rule puts it on you.
On court: However slow the serve, wait for it to bounce, then hit it.
ITF Rule 17; Rule 24 (e).
What if your racket crosses or touches the net?
It may cross, it may not touch. If you hit the ball on your side, your racket may follow through over the net; the shot is good. But if you, your racket (in your hand or not) or anything you wear touches the net, the net posts or your opponent's court while the ball is in play, you lose the point.
The order matters: hit the ball on your opponent's side, before it has crossed the net, and you lose the point. The net rule applies while the ball is in play; if a serve is already a fault and out of play when your racket touches the net, it is just a fault.
On court: Stay clear of the net as you finish the shot.
ITF Rule 24 (g) and (h), Cases 1–3; Rule 25 (e).
Is a ball that goes around the net post good?
It is good. If the ball passes outside the net posts, above or even below the height of the net, and lands in the correct court, the shot is good. It is good even if it touches the post.
You usually see this after a very wide ball, with the player far outside the court. The ball does not have to go over the net.
On court: If your opponent pulls this off, do not argue; the point is theirs.
ITF Rule 25 (c).
Is a ball that clips the net and lands in good?
In a rally yes, on a serve it is a let. During a rally a ball that touches the net, the band or a post and lands in the correct court is good, and play goes on. On a serve, a ball that touches the net and lands in the right box is a let, and that serve is replayed.
ITF Rule 25 (a); Rule 22 (a).
What happens if you hit the ball twice?
If you meant it, you lose the point. Deliberately carrying or catching the ball on the racket, or deliberately touching it twice, loses the point. An unintentional double hit during a single stroke is not a hindrance and play goes on.
ITF Rule 24 (f); Rule 26, Case 1.
Can you reach over the net for a ball that bounces back?
Yes. If the ball lands on your opponent's side and spins or is blown back over the net, you may reach over the net and play it into the correct court. You must not touch the net or your opponent's court.
ITF Rule 25 (b).
Is the point replayed if a ball or a bird gets in the way?
If something outside your control hinders you, yes. If another ball rolls onto court during a point, or the ball in play hits a bird flying over, a let is called and the whole point is replayed. An earlier fault is wiped out; the point starts with a first serve. If your opponent hinders you on purpose, you win the point.
A ball that was already lying on your side when the point started is not a let: clearing it before the point was up to you.
ITF Rule 26, Cases 3–4; Rule 23, Case 1.
What if you throw your racket at the ball?
You lose the point. Even if the ball lands in your opponent's court, the point is theirs: the ball touched your racket when you were not holding it.
ITF Rule 24 (j), Case 6.
Frequently asked questions
If I catch a ball that is going out, is it my point?
No. If the ball in play touches you, other than your racket, you lose the point; it does not matter that it was going out or that you were outside the court.
What happens if the serve hits me?
If the serve hits you before it bounces, the point goes to the server. If it touched the net first and then hit you, it is a let and the serve is replayed.
Do you lose the point if your racket touches the net?
Yes, if you, your racket or anything you wear touches the net while the ball is in play, you lose the point. Following through over the net is allowed.
Is a shot around the net post good?
Yes. If the ball passes outside the net post, even below the height of the net, and lands in the correct court, the shot is good.
Is a double hit illegal?
Deliberately hitting the ball twice or carrying it on the racket loses the point. An unintentional double hit during one stroke does not, and play goes on.
More guides on this topic
- Tennis rules: the basics for beginnersPoints in tennis go 15, 30, 40; you win a game with four points and a two-point lead, and a set with six games and a two-game lead, with a tie-break at 6-6. You serve from behind the baseline into the diagonal box and you get two serves. A ball that touches the line is in.
- How tennis scoring works: 15-30-40, advantage, sets and tie-breaksPoints in a game go 0, 15, 30, 40 and the fourth point wins it; after 40-40 you need two points in a row. The first to six games with a lead of two wins the set, with a tie-break at 6-6. In a tie-break the first to seven with a lead of two wins, and the serve changes every two points after the first.
- Tennis serve rules: sides, two serves, lets and foot faultsEvery game starts with a serve from the right half, from behind the baseline into the diagonal box; you switch halves after each point. You get two serves, and two faults make a double fault. A let does not cancel an earlier fault. Tossing and not hitting is not a fault; swinging and missing is.
- Tennis court dimensions and lines: singles, doubles and the service boxA tennis court is 23.77 m long; 8.23 m wide for singles and 10.97 m for doubles. The service line is 6.40 m from the net, and the net is 0.914 m high in the centre and 1.07 m at the posts. In singles the 1.37 m alley along each side is out.
- Tennis ball types: the ITF ball types and court paceThe ITF approves three ball types: Type 1, a fast ball for slow courts; Type 2, a medium ball for most courts; and Type 3, a bigger, slower ball for fast courts. All weigh 56–59.4 g; Type 3 is 7.00–7.30 cm across, the others 6.54–6.86 cm. Juniors have red, orange and green balls.
- Racket and string rules: what does the ITF allow?A racket may be up to 73.7 cm (29 in) long and 31.7 cm wide, with a string bed up to 39.4 × 29.2 cm. A vibration dampener may only sit outside the crossed strings. If a string breaks you may keep playing with that racket unless the event forbids it; one racket at a time, and no batteries.
- Doubles tennis rules: serving order, receiving and positionsIn doubles each team decides at the start of a set who serves first; the serve then rotates between teams and between partners. On the receiving team the players take turns, point by point. The alley is in during rallies and out on the serve. Players may stand anywhere on their side; both partners may not hit the ball.
- Time, breaks, coaching and officials in a tennis matchThe warm-up is up to 5 minutes. Up to 25 seconds are allowed between points, 90 seconds at a change of ends and 120 seconds between sets. There is no extra time to recover condition; a 3-minute medical time-out may be allowed for a treatable condition. Coaching is never allowed during a point. The chair umpire decides questions of fact, the referee questions of law.
- The match on TV: what is different at the ATP, WTA and Grand SlamsThe ATP, the WTA and the Grand Slams play by the ITF Rules of Tennis and add their own regulations. The differences you see on TV: an electronic system instead of line judges at the ATP and WTA, penalties for time violations, coaching from the coaches' box, a 10-point final-set tie-break at the Grand Slams and no-ad games in doubles.